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Inicio / Estudios / Grado en Ingeniería Agroalimentaria y de Sistemas Biológicos / Plan de Estudios

Course Unit Description

PLANT BIOTECHNOLOGY

Course 2024-25

  • On-site

1.Subject data

Name: PLANT BIOTECHNOLOGY

Code: 518109001

Type: Elective

ECTS: 3

Length of subject: Per term

Semester and course: 4th Year - Second term

Speciality: Mención en Hortofruticultura y Jardinería

Language: English

Mode of study: On-site class

2. Lecturer data

3. Competences and learning outcomes

3.1. Basic curricular competences related to the subject

3.2. General curricular competences related to the subject

[TG7 ]. Knowledge about basic, scientific and technological subjects that allow a continuous learning, as well as an ability to adapt to new situations or changing environments.

3.3. Specific curricular competences related to the subject

[RA4 ]. Ability to learn about, understand and use the principles of biotechnology applications in agricultural and livestock engineering.

Specific topic competences (for elective topics which have them)

Se trata de una asignatura optativa que solo puede cursarse para obtener la Mención en Hortofruticultura y Jardinería. Las competencias del Módulo de Tecnología Específica de Hortofruticultura y Jardinería (Orden CIN/323/2009 de 9 de febrero) a adquirir son:

HJ1. Capacidad para conocer, comprender y utilizar los principios de: Tecnología de la Producción Hortofrutícola. Bases y tecnología de la propagación y producción hortícola, frutícola y ornamental. Control de calidad de productos hortofrutícolas. Comercialización. Genética y mejora vegetal.

HJ5. Capacidad para conocer, comprender y utilizar los principios de: Hidrología. Erosión. Material vegetal: producción, uso y mantenimiento; Ecosistemas y biodiversidad; Medio físico y cambio climático. Análisis, gestión y Planes de Ordenación Territorial. Principios de paisajismo. Herramientas específicas de diseño y expresión gráfica; Desarrollo práctico de estudios de impacto ambiental; Proyectos de restauración ambiental y paisajística; Proyectos y Planes de mantenimiento de zonas verdes; Proyectos de desarrollo. Instrumentos para la Ordenación del territorio y del paisaje; Gestión y planificación de proyectos y obras.

3.4. Transversal curricular competences related to the subject

3.5. Subject learning outcomes

Al finalizar la asignatura el alumno deberá ser capaz de:
1. Conocer los factores que determinan las respuestas del material vegetal cultivado in vitro y la forma de modificarlos.
2. Analizar, explicar y discutir las características de instalaciones y procesos dedicados al cultivo in vitro.
3. Proponer procesos nuevos, o mejoras de los existentes, para optimizar y rentabilizar la producción y conservación de plantas y/o la producción de metabolitos por material cultivado in vitro.
4. Conocer las técnicas que conducen a la obtención de material vegetal modificado genéticamente.
5. Analizar las aplicaciones prácticas de la biotecnología en los diferentes sectores productivos de la Agronomía.
6. Conocer la legislación que regula el tratamiento de productos biotecnológicos, tanto en su patentabilidad como en materia de bioseguridad y bioderechos.
7. Interpretar los principios y regulaciones éticas que marcan esta disciplina a través de la bioética.
8. Analizar el panorama internacional y su regulación en comparación con el desarrollo nacional en biotecnología.

4. Contents

4.1 Curricular contents related to the subject

Bloque temático I: Introducción a la Biotecnología Vegetal Bloque temático II: Cultivo in vitro de material vegetal Bloque temático III: Plantas transgénicas

4.2. Theory syllabus

Teaching modules

Units

Unit I: Introduction to Plant Biotechnology (1.5 hours)

(C1) Chapter 1. Introduction
(C2) Chapter 2. The Plant Biotechnology laboratory

Unit II: Plant tissue culture (10 hours)

(C3) Chapter 3. Basic methodology.
(C4) Chapter 4. Cell cultures.
(C5) Chapter 5. Meristem culture.
(C6) Chapter 6. Micropropagation
(C7) Chapter 7. Somatic embryogenesis
(C8) Chapter 8. In vitro production of haploid plants.
(C9) Chapter 9. Techniques for plant germplasm storage and cryopreservation
(C10) Chapter 10. In vitro production of secondary metabolites

Unit III: Transgenic plants (8.5 hours)

(C11) Chapter 11. Transgenic plants (I): Techniques for plant transformation.
(C12) Chapter 12. Transgenic plants (II): Transgenics in crop improvement.

4.3. Practice syllabus

Name

Description

Practice syllabus

P1. Plant cell culture initiation and characterization (2 hours). P2. Isolation of the shoot apical meristem (1 hour). P3. In vitro propagation and acclimation of plants (2 hours). P4. Analysis of antioxidant compounds produced by plant cell cultures (1.5 hours). P5. Protoplast isolation and fusion (2.5 hours). P6. Agrobacterium-mediated transformation of leaf disks (1 hour).

Risks prevention

Promoting the continuous improvement of working and study conditions of the entire university community is one the basic principles and goals of the Universidad Politécnica de Cartagena. Such commitment to prevention and the responsibilities arising from it concern all realms of the university: governing bodies, management team, teaching and research staff, administrative and service staff and students. The UPCT Service of Occupational Hazards (Servicio de Prevención de Riesgos Laborales de la UPCT) has published a "Risk Prevention Manual for new students" (Manual de acogida al estudiante en materia de prevención de riesgos), which may be downloaded from the e-learning platform ("Aula Virtual"), with instructions and recommendations on how to act properly, from the point of view of prevention (safety, ergonomics, etc.), when developing any type of activity at the University. You will also find recommendations on how to proceed in an emergency or if an incident occurs. Particularly when carrying out training practices in laboratories, workshops or field work, you must follow all your teacher's instructions, because he/she is the person responsible for your safety and health during practice performance. Feel free to ask any questions you may have and do not put your safety or that of your classmates at risk.

4.4. Comments

El plan de estudios no incluye prerrequisitos, aunque es recomendable que el alumno haya aprobado la asignaturas Biología y Fisiología Vegetal.

5. Teaching method

Name

Description

Hours

In-class

Name

Class in conventional classroom: theory, problems, case studies, seminars, etc

Description

Presentation of the lecture. Resolve queries from students. To develop theoretical knowledge based on concepts and theories

Problem solving class: Activities consisting of training sessions to develop practical or applied knowledge based on problem solving

exercises, or practical cases

Hours

18

In-class

100

Name

Class in laboratory: practical classes / internships

Description

Attendance to lab practice. Use lab equipment properly. Collet lab data.

Acquire science skills.

Hours

10

In-class

100

Name

Assessment activities (continuous assessment system)

Description

Continuous assessment system. Conducting continuous exams/activities

Hours

2

In-class

100

Name

Assessment activities (final assessment system)

Description

Attendance to the exams (official exams)

Hours

6

In-class

100

Name

Tutorials

Description

Making suggestions for improvement of student work. Resolve doubts.

Hours

5

In-class

100

Name

Student work: study or individual or group work

Description

Self-study: Study the lectures

Preparation of formal lab report.



Hours

49

In-class

0

6. Assessment method

6.1. Continous assesment system

Name

Description and criteria

Percentage

Name

Individual official test

Description and criteria

Multiple choice questions and short questions

Percentage

70 %

Name

Evaluation of practical sessions, visits and seminars based on reports and corresponding documents

Description and criteria

Prepare reports on practices in accordance with established quality criteria

Percentage

25 %

Name

Other evaluation activities

Description and criteria

Establish working groups. Read the recommended literature.

Discussion on a research paper

Percentage

5 %

6.2. Final assesment system

Name

Description and criteria

Percentage

Name

Individual official test

Description and criteria

Multiple choice questions and short questions

Percentage

75 %

Name

Evaluation of practical sessions, visits and seminars based on reports and corresponding documents

Description and criteria

Prepare reports on practices in accordance with established quality criteria

Percentage

25 %

Information

7. Bibliography and resources

7.1. Basic bibliography

Author: Altman, A.
Title: Agricultural biotechnology
Editorial: Marcel Dekker
Publication Date: 1998
ISBN: 0824794397

Author: Chawla, H. S.
Title: Introduction to plant biotechnology /
Editorial: Science Publishers,
Publication Date: 2009
ISBN: 9781578086368

7.2. Supplementary bibliography

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